06 Aralık 2015

Raspberry Pi ile Casus Kamera

Bu makalede Raspberry pi ile bir casus kamera yapacağız. Herhangi firmaya fiziksel olarak girildikten sonra gizli olarak yerleştirilen cihaz, uzaktan istenilen alanların görüntülenmesine izin verecektir. Cihaz üzerinde özel olarak hazırlanmış kodlar yazarak izlemeye yardımcı olabilir. Bu kodlar yardımıyla her anı izlemeye gerek kalmadan görüntü işleyerek çalışma odasında sadece kişiler varken, sunucu odasında ise belli bir haraket varsa gibi durumlarda size uyarı iletilmesini sağlayabilirsiniz. Kod yazmadan da ekranda bir değişiklik olduğunda mail atmasını sağlayabilirsiniz.


Personel çalışma odasına yerleştirilen bir cihazla da, kişilerin klavye hareketlerini takip ederek kullanıcı adlarını ve parolalarını tespit edebilirsiniz. Şifre ile girilen odaların da şifresini aynı şekilde belirleyebilirsiniz.

Raspberry pi cihazına modul eklenebilmektedir. Ethernet kablosunun üzerinde bulunan gücü(PoE) kullanarak enerji kablosu olmadan tek bir bağlantı yapılabilir. Bu da cihaz üzerinde fazla kablo bağlantısı önleyecek ve dikkat çekmesini engelleyecektir.

Raspberry pi kamerasını kurmak için kablo ile bağlantı sağlandıktan sonra motion tespit yazılımının kurulması gerekmektedir. Raspberry cihazı üzerinde kamera bağlantısı ve usb bağlantısı bulunmaktadır. Cihazın üzerine usb ile kamera bağlayabileceğiniz gibi kamera girişine de kamerayı bağlayabilirsiniz.

Raspberry pi camera modulü
Motion yazılımının kurulması aşağıdaki gibi olmalıdır:
Raspberry pi cihazını bağladıktan sonra motion yazılımını kurmak için şu komut yazılmalıdır;

root@kali: apt-get install motion 

Motion Kurulunmu

Yazılımı aktif ekmek için;

root@kali: nano /etc/default/motion 

girdikten sonra yazılımı başlatma ve cihaz her başladığında tekrar uygulamanın açılması için “start_motion_daemon=yes” yapılmalıdır. Bu komut aynı zamanda cihaz dışında başka bir yerden erişebilmesini sağlayacaktır.

Motion Servise İzin Verme

Şimdi görüntü için ayar yapılmalıdır.

root@kali: nano /etc/motion/motion.conf

Motion Görüntü Ayarları

  • width ve height değerleri video ve resim çözünürlüğünü belirler.
  • framerate değeri saniye başına kaç frame yakalanacağını belirler, saniyede kaç resim alınacağını belirtmelisiniz.
  • auto_brightness  değeri kamera eğer çok aydınlık ve karanlık ortamlarda gelip gidici ise parlaklığı otomatik ayarlamak içindir, açmak için on demelisiniz.
  • brightnesscontastsaturation ve hue değerleri ile oynayarak ideal renk ayarını yakalayabilirsiniz.
  • quality kısmı resim kalitesini verir, daha iyi kalitede resim yakalamak için 75 değerini daha yüksek bir değer ile değiştirin.
  • locate değeri harekette değişiklik olursa değişikliği çerçeve içine almanızı sağlar. Böylece hareket değişikliklerini video/resim akışında işaretleyebilirsiniz. Bu değişiklik olduğunda bizi uyaracaktır.
  • text_right ve text_left değerleri ile kaydolan video/resmin başınba ve sonuna ön ek, veya tarih atayabilirsiniz. 
  • target_dir kısmı önemli, burada hangi klasöre resim ve videoları yazmak istediğinizi belirleyebilirsiniz. (klasöre izin verilmesi gerekmektedir.)
  • webcam_port değeri ile ipadresi:8081 şeklinde web servisine bağlandığınızda kameranın görüntülerini görebilirsiniz
  • on_motion_detected değerinin başındaki “;” ü kaldırıp value yerine terminalden istediğiniz komutu girerek mesela hareket olduğunda uyarı maili atma komutu gibi komutları çalıştırabilirsiniz. Bu da sürekli kameraya bakmayı engellemiş olursunuz. Önemli anları yakalamış olursunuz.
İstenilen ayarları yaptıktan sonra servisi yeniden başlatalım.

root@kali: service motion restart
ve aşağıdaki gibi web sayfasını çağırdığımızda çalışacaktır.


BTRisk Web Servis Çalışması

İşlem tamam. Bundan sonra ağ ayarı yapmalısınız. Dış IP adresini 8081 portuna yönlendirerek bağlanabilirsiniz ya da tunnel kurarak cihazi dış dünyaya açabilirsiniz. Dış dünyaya açmak için başka bir yöntem de, cihaz üzerine GSM kurarak uzaktan izlemeyi gerçekleştirmektir.  


BTRİSK Bilgi Güvenliği ve BT Yönetişim Hizmetleri şirketi personeli tarafından geliştirilen Pentest (Sızma Testi), ISO27001, BT Denetimi ve bilgi güvenliği hakkında herşeyi bulabileceğiniz blog'dur. BTRMON BTRWATCH BTROTP