18 Kasım 2018

HONEYPOT (BAL KÜPÜ) – KFSensor

KFSensor nedir?

KFSensor, sanal bir sistem ve hizmetler oluşturarak bilgisayar korsanlarını veya diğer yetkisiz kullanıcıları ve Truva atlarını yakalamak ve tespit etmek için oluşturulan, Windows tabanlı Honeypot IDS (Saldırı Tespit Sistemi) 'dir. KFSensor, Windows tabanlı kurumsal düzeyde şirkette kullanılmak üzere tasarlanmıştır ve ağ seviyesinde güvenliği iyileştirmek için uygun maliyetli bir yol sağlar.


Bilgilendirme: Kullanmış olduğumuz KFSensor tool’umuzun ücretli olduğunu bilmeliyiz.

Kurulum:

İlk olarak http://www.keyfocus.net/kfsensor/free-trial/ adresine girdikten sonra bizden standart bilgilerin girilmesi için istekte bulunmaktadır. İlgili form alanını doldurduktan sonra KFSensor uygulamasını indirebilirsiniz.

İndirmiş olduğumuz KFSensor.exe’ nin kurulumu klasik Windows exe kurulumu olduğu için bu bölümü atlıyorum. Şimdi sırada kurulum tamamlandıktan sonraki bölümdeki konfigürasyon ayarlarını yapacağız. Karşımıza kurulum tamamlandıktan sonra uygulamayı çalıştırdığımızda gelen görüntü aşağıdaki gibidir.



Şimdi ise aşağıdaki gibi “Set Up Wizard” ekranı karşımıza gelmektedir. “Next” butonuna basarak devam edelim.



Aşağıdaki resimde görüldüğü üzere “Native Services” portlarını seçmemizi istemektedir. Hepsini seçili olarak bırakıp “Next” butonumuza basarak devam edelim.



Karşımıza aşağıdaki gibi “E-mail Alert” penceresi gelmektedir. “Send to” alanına E-mail’in kime gönderileceğini, “Send from” alanında ise E-mail’ in kimden gönderileceğinin adres bilgilerini yazmamız yeterli olacaktır. “Next” butonuna bastıktan sonra gelen pencerede “Finish” butonuna tıklayarak kurulumumuzu tamamlıyoruz.



NOT: Email Alert penceresinde gerekli e-mail adreslerini girdikten ve kurulum tamamlandıktan sonra. Uygulama arayüzünde bulunan Setting - > E-Mail Alert  yolunu takip ederek aşağıdaki resimdeki ayarlar bölümünden gerekli SMTP ayarlarını tamamlamamız gerekmektedir.



Kurulum tamamlandıktan sonra KFSensor uygulamasının arayüzüne geldiğimizde network trafiğindeki Ziyaretçileri, IP adreslerinin yanı sıra bağlantı noktalarına da yakaladığını görebiliriz.



Senaryo:

Şimdi bir saldırgan sistemimizi taramaya veya saldırmaya çalışırsa, KFSensor bu durumu simüle edecek, bir savunmasız makine gösterecek ve IP adreslerini, protokollerini, yaptıkları saldırı veya tarama türlerini kaydedip bize uyarı verecek.

İlk olarak bir saldırgan gibi Linux sistemimden NFSP ile KFSensor çalıştıran Windows IP adresini “Nmap” ile tarayıp sonuçlarının bana, bir saldırı gerçekleşti ve saldırıya uğrayan/kullanılan servisleri gösterdiğini görebilirsiniz.

Nmap ile bir TCP taraması başlattığımızı aşağıdaki resimde görebilirsiniz.


Tarama yapılırken KFSensor’un bize nasıl bir uyarı verdiğini inceleyelim.

NOT: KFSensor olumsuz durumlarını analiz ettiğinde sesli olarak bildirim yapmaktadır. Arada bir gelen alarm sesi KFSensor uygulamasından gelmektedir.

Aşağıdaki resimde mavi ile seçili olan alanda KFSenor’un “192.168.2.112” adresinden “Muti-Port Scan Warning”  uyarısını verdiğini görmekteyiz. Tabloya genel olarak baktığımızda saldırıyı gerçekleştirdiğimiz diğer portlara da saldırının gerçekleştiğini görebilmekteyiz.


Yukarıdaki mavi seçili olan alarma detaylı olarak bakmak istediğimizde üzerine çift tıklayarak aşağıdaki gibi detaylı bir pencerenin açıldığını görebiliriz. Burada sarı ile seçili alanlara dikkatli baktığımızda Severity alanının “Medium” olduğunu görmekteyiz, bunun sebebi ise Request Data başlığındaki açıklama alanında TCP(5) ve UDP(2) portlarına bağlandığından orta seviye olarak kayıt altına almıştır.



Bu arada taramamız devam ettiği için KFSensor alarmları üretmeye devam etmektedir. Aşağıdaki resimde mavi ile seçili olan alanda tekrar aynı açıklama ile gösterilen bir alarm daha olduğunu görmekteyiz.



Tekrar mavi ile seçili olan alana çift tıklayarak detayına baktığımızda Severity alanının “High” olduğunu görmekteyiz, bunun sebebi ise Request Data başlığındaki açıklama alanında TCP(41) ve UDP(2) portlarına bağlandığından yüksek seviye olarak kayıt altına almıştır.



Tekrar KFSensor’un arayüzüne baktığımızda aşağıdaki resimde görüldüğü gibi aynı zaman diliminde farklı portlara aynı adresten istek yapıldığını görmekteyiz.



Hatırlarsanız daha önceden E-mail ayarlarını yapmıştık. Aşağıdaki resimde mavi ile seçili olan alanda KFSensor’un belirtmiş olduğumuz E-mail adresine mail attığını görmekteyiz.



Yukarıdaki mavi ile seçili olan alana çift tıkladığımızda aşağıdaki resimdeki gibi detayını görebilmekteyiz. Tabi biz SMTP ayarlarını yapmadığımız için “Description” başlığındaki açıklamada bağlantının kurulamadığını görmekteyiz.



Şimdi ise KFSensor'un oluşturmuş olduğu logları inceleyelim.

Settings başlığı altında aşağıdaki resimde KFSensor'un kullandığı Alert yöntemlerini bulunmaktadır.


E-mail alert konusunu yukarıda anlatmıştık. Burada diğer alert yöntemlerinden bahsedelim.

Syslog Alert

KFSensor'un sysLog sunucusuna uyarı gönderme işlemini yapılandırmak için SysLog Alerts yöntemini inceleyelim.

Aşağıda Syslog Alerts penceresinin görüntüsü bulunmaktadır.



Syslog server'ımızı enable duruma getirerek, logları göndermek istediğimiz sunucu adresimizin IP ve port numarası girdikten sonra yukarıdaki gibi, 

Alert Detail başlığının altında bulunan format türlerinden istenilen türü seçebiliriz. 
(KFSensor Arcsight ve QRadar uygulamalarını desteklediğini belirtmek isterim.)

Filter başlığında ise istenilen severity değerlerinden itibaren logların gönderilmesini sağlayabiliriz.


Sistem ve KFSensor Log Dosyaları


Sistemin ve KFSensor'un oluşturmuş olduğu dosyalar ise C:\kfsensor\logs dizininde bulunmaktadır. İstenilir ise belirli periyotlarda burada günlük olarak satır satır log kayıtları clear text olarak incelenebilir.

Aşağıdaki resimde oluşan log dosyalarının görünümü bulunmaktadır.




Daha ayrıntılı bilgi alabilmek için Help sekmesindeki context dokümanına bakmanızı tavsiye ederim.

Bir sonraki makalede görüşmek üzere.
Daima güvenlik için...