18 Kasım 2018

HONEYPOT (BAL KÜPÜ) – HoneyBOT

HoneyBOT nedir?

HoneyBOT, bilgisayarınızda savunmasız hizmetleri taklit etmek için tasarlanmış bir dizi dinleme soketi açarak çalışır. Bir saldırgan bu hizmetlere bağlandığında, gerçek bir sunucuya saldırdıklarını düşünerek kandırırlar. Honeypot, saldırganla tüm iletişimleri güvenli bir şekilde yakalar ve bu sonuçları gelecekteki analizler için günlüğe kaydeder. Bir saldırgan bir istismar girişiminde bulunursa veya sunucuya bir rootkit veya trojan yüklerse, honeypot ortamı bu dosyaları bilgisayarınızda kötü amaçlı yazılımların toplanması ve analiz amacıyla güvenle saklayabilir.


Kurulum:


İlk olarak https://www.atomicsoftwaresolutions.com/ adresine girdikten sonra aşağıdaki sarı ile işaretli linke tıklıyoruz.



Linke tıkladıktan sonra aşağıdaki sayfa karşımıza gelmektedir. “Your Name” , “Your E-Mail” ve “Your Usage is” bilgilerinizi girdikten sonra “Continue” butonuna tıklıyoruz.

NOT: İndirmek için gerçek bilgilerinizi vermeniz gerekmemektedir. Fake mail kullanabilirsiniz.



Karşımıza aşağıdaki gibi bir sayfa gelmektedir. Burada “here” sarı ile işaretli olan linke tıkladığımızda artık HoneyBOT.exe uygulamamızı indirebiliyoruz.


Ayarlar:


İndirmiş olduğumuz HoneyBOT.exe’ nin kurulumu klasik Windows exe kurulumu olduğu için bu bölümü atlıyorum. Şimdi sırada kurulum tamamlandıktan sonraki bölümdeki konfigürasyon ayarlarını yapacağız. Karşımıza kurulum tamamlandıktan sonra gelen görüntü aşağıdaki gibidir.



Yukarıda açılan penceresindeki soruya evet yanıtını verdikten sonra Options penceresi karşımıza gelmektedir. Aşağıdaki ekran görüntüsünde “General” sekmesinde bulunan seçenekleri isteklerimize göre kullanabiliriz. Biz aşağıdaki gibi seçili olarak bırakacağız.



Email Alert sekmesinde ise göndermek istediğimiz E-mail ayarlarını girip alarm oluştuğunda e-mail gönderme işlemini aktif hale getirebiliriz.



Export sekmesinde HoneyBOT’un oluşturmuş olduğu log dosyalarını dışarı aktarabilir veya istediğiniz sunucuya yükleyebilirsiniz.



Updates sekmesinde ise her zaman güncellenmeleri kontrol etmesi için “Check for Updates” seçeneğinin seçili olmasına dikkat etmenizde fayda bulunmaktadır.



Yapmış olduğumuz konfigürasyon ayarlarını kaydettikten sonra aşağıdaki gibi HoneyBOT’un otomatik olarak kendini güncellendiğini göreceksiniz.


Kullanım:


Güncelleme bittikten sonra HoneyBOT’u kurmuş olduğunuz makinada bulunan network adaptör seçimi yapmamızı istemektedir.


İzlemek istediğimiz network adaptörünü seçtikten sonra HoneyBOT server’ımız otomatik olarak başlamaktadır. WhiteList’imizi düzenleyebilmemiz için server’ı durdurmamız gerekmektedir. Server’ı durdurduktan sonra aşağıdaki kısayollardan sarı ile işaretli butona tıkladığımızda karşımıza WhiteList ekranı gelmektedir.


Aşağıdaki gibi WhiteList penceremiz açılmaktadır. Buraya takip etmesini istemediğimiz IP adreslerini ve portlarını belirtebiliriz.


Gerekli ayarları yaptıktan sonra HoneyBOT’ un hangi servisleri taklit ettiğine bakabilir veya istediğimiz servisleri bizde ekleyebilir veya silebiliriz.



Yukarıdaki sarı ile işaretli olan butona bastığımızda Services penceresi karşımıza gelecektir.


Gerekli görmüş olduğumuz ayarlamaları tamamladıktan sonra aşağıda genel görüntü ile karşı karşıya kalıyoruz. Artık ilgili saldırganların neler yaptığını takip etmeye başlayabiliriz.


Senaryo:


Şimdi HoneyBOT’umuzun yüklü olduğu IP adresine bir “nmap” taraması yapalım ve HoneyBOT’umuzun nasıl tepki veya uyarılar verdiğini inceleyelim.



Taramamızı başlattık artık HoneyBOT’umuz bize nasıl tepki verdiğini incelediğimizde eğer bilgisayarınızın sesi açık ise kuş sesine benzer bir sesin sürekli çaldığını duymaya başlamış olmalısınız. (Biraz gıcık bir ses biliyorum) Aşağıda tarama başlattıktan sonra HoneyBOT’umuzun yakalamış olduğu isteklerin görüntüleri bulunmaktadır.


HoneyBOT’umuzun yakalamış olduğunu paketleri biraz detaylı bakmak için istediğimiz paketin üzerine tıklamamız yeterli olmaktadır. Aşağıda detaylı paket örneğini görebilirsiniz.


HoneyBOT’un oluşturmuş olduğu logları C:\HoneyBOT\Logs dizinin altında ve oluşan logları CSV formatında günlük export ettiği dosyalar ise C:\HoneyBOT\Exports dizinin altında bulunmaktadır.

HoneyBOT’un grafik arayüzü bulunmakta fakat ücretli olduğunu belirtmek isterim.

Bir sonraki makalede görüşmek üzere.
Daima güvenlik için…