07 Temmuz 2015

BTRMon Hotspot Çözümü

BTRMon Nedir?

BTRMon Hotspot Çözümü



BTRMon Hotspot çözümü BTRisk firması tarafından geliştirilmiş yazılım ve sunucu gereksimini ortadan kaldıran bir hotspot çözümüdür. Çözümümüz %100 yerli sermaye ürünü olup tüm test ve geliştirme süreçleri uzman kadromuz tarafından yapılmıştır.


Neden ortaya çıkmıştır?

BTRMon Hotspot çözümü, ülkemizde günden güne artan internet ortamında gerçekleştirilen bilişim suçlarının önlenmesi ve tespit edilmesi amacıyla hayata geçirilmiş bir çalışmanın sonucunda ortaya çıkmıştır.

Kurumların sahip olduğu internet bağlantısı kullanıcıların kasıtlı veya kasıtsız yasa ihlallerine karşı riske maruz kalabilmektedir. Ayrıca kurumların ilgili kanun ve yönetmeliklerde tanımlanan İnternet Toplu Kullanım Sağlayıcısı veya Ticari Amaçla İnternet Toplu Kullanım Sağlayıcısı olarak belirli log kayıtlarını oluşturma ve saklama sorumluluğu bulunmaktadır. İnternet kullanımı ve kullanıcılara sağladığınan internet erişimi dolayısıyla kurumu etkileyen düzenlemelere ait örnekler aşağıdaki gibidir:

  • 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu: 243 ve 244 numaralı maddelere göre bilişim sistemine girme ve sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme başlıklı suçlar hapis veya adli para cezasına konu olmaktadır.
  • 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun ve İnternet Toplu Kullanım Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelik: İlgili yönetmeliğin 4 ve 5 numaralı maddelere göre ticari amaçlı olan ve olmayan internet toplu kullanım sağlayıcıları iç IP dağıtım loglarını elektronik ortamda kendi sistemlerine kaydetmekle yükümlüdür. Ayrıca log kayıtlarının doğruluğu ve gizliliğininin güvence altına alınması, günlük olarak kaydedilmeleri ve bir yıl süre ile saklanmaları gerekmektedir.
  • 6518 sayılı yasa: 6518 sayılı torba yasa ile 5651 sayılı yasada yapılan değişikliklere göre “Ticari amaçla olup olmadığına bakılmaksızın bütün internet toplu kullanım sağlayıcılar, konusu suç oluşturan içeriklere erişimin engellenmesi ve kullanıma ilişkin erişim kayıtlarının tutulması hususlarında yönetmelikle belirlenen tedbirleri almakla yükümlüdür.” Ek olarak “Ticari amaçla toplu kullanım sağlayıcılar, ailenin ve çocukların korunması, suçun önlenmesi ve suçluların tespiti kapsamında usul ve esasları yönetmelikte belirlenen tedbirleri almakla yükümlüdür.”
  • Ayrıca kullanıcıların korsan içeriğe erişim ihtimali ve bu ihlali gerçekleştiren kullanıcının tespit edilememesi de fikri mülkiyet ile ilgili düzenlemeler dolayısıyla toplu erişim sağlayıcıyı riske sokmaktadır.

Nerelerde Kullanılır?

BTRMon Hotspot çözümü kafe, restaurant, otel, eğitim kurumları, alışveriş merkezleri ve çalışanlarının ve misafirlerinin internet çıkış kayıtlarını tutmak isteyen kurumlar tarafından kullanılır.

Faydaları Nelerdir?

İnternet erişiminiz kontrol altına alınarak internet suçlarına karşı riskleriniz azalacaktır. Buna ek olarak aşağıdaki faydalar sağlanacaktır:

  • Ağınıza dahil olan bir kullanıcı herhangi bir sınırlama ile karşılaşmadığında kimin erişim imkanlarını kullandığını farketmeden internete erişebilir. Tanılanmamış kullanıcıların kullanıcı kayıt ve tanılama sayfalarına yönlendirilmeleri internet erişim noktasında kurumunuzun markası kullanıcılarınıza hatırlatılacaktır.
  • Duyuru bölümü ile kullanıcılarınıza internet kullanımlarının başlangıcında dilediğiniz bilgiyi aktarma imkanınız doğacaktır.
  • İnternet erişiminizi kontrol etmeniz risklerinizi kontrol altına aldığınızı ifade edecek, kurum itibarınız yükselecektir.
  • Gelişmiş erişim noktasının sağladığı teknik imkanlar sayesinde, kullanıcılarınızın internet erişim kaynaklarınızı tüketmemesi ve diğer kullanıcılarınızın memnuniyetini azaltmaması için trafik sınırlandırma imkanı sağlanacaktır.
  • Erişim noktası üzerinde bulunan kara liste özelliği sayesinde, kendi belirleyeceğiniz kategorilerdeki web siteleri ilgili kısıtlama yapma imkanı sağlanacaktır.
  • Erişim noktasının kablosuz ağ kullanıcılarınız arasındaki trafik geçişini engellemesi sayesinde, kullanıcılarınızın birbirlerine zarar vermeleri önlenecektir.
  • Günlük olarak yapılan erişimler size raporlanacak, şüpheli durumlarda kendi imkanlarınızla erişim log kayıtlarını inceleme imkanınız olacaktır.

Kullanım Nasıl Gerçekleştirilir?

BTRMon Hotspot çözümünün 2 farklı kullanımı mevcuttur. İlk olarak kafe,restaurant ve eğitim kurumları gibi kurumlar için geliştirilen kullanımdır.

Kullanıcılar internet erişimi için sisteme şifreli veya şifresiz olarak bağlanır. (Kurumlarda isteğe göre internet bağlantısı için şifre tanımlanır yada şifresiz bağlantı imkanı sunulabilir.)

Kullanıcılar tarayıcılarını açarak herhangi bir web sayfasına istekte bulunduğunda kurum için özel olarak tasarlanmış karşılama sayfasına yönlendirilir.

Kullanıcı daha önceden BTRMon Hotspot çözümüne üye olmuş ise sisteme giriş sayfası açılır ve kullanıcı internet erişimine sahip olur. Eğer kullanıcı daha önceden sisteme kayıt yaptırmamış ise “Kayıt” ekranına yönlendirilir. 

Kullanıcıyı karşılayan ilk ekran aşağıdaki gibidir:

BTRMon Hotspot Çözümü - Giriş Ekranı

Burada bulunan arka plan resmi kurum isteği doğrultusunda değiştirilebilir.

Kullanıcı daha önceden BTRMon Hotspot sistemine üye olmamış ise “Kayıt Ol” butonuna basarak aşağıdaki Kayıt Ekranı’ na erişir.

BTRMon Kayıt Ekran Görüntüsü

Kullanıcı yukarıdaki ekrandaki gerekli satırları doldurduktan sonra kullanıcının belirttiği cep telefonu numarasına SMS ile doğrulama kodu gönderilmektedir. Kullanıcının “Doğrulama Kodunu” girmesi gereken ekran aşağıdaki gibidir. Kullanıcı bu ekranda kendisine gönderilen Doğrulama Kodu'nu girdikten sonra internet erişimine sahip olur.

BTRMon Hotspot Çözümü

Kullanıcının ilk ekranda kendi belirlediği Şifre’ yi unutması halinde “Şifremi Unuttum” butonuna basarak aşağıdaki ekrana ulaşır ve şifresini güncelleyebilir.

BTRMon Hotspot Çözümü - Şİfremi Unutum Ekranı

Kullanıcıların BTRMon Hotspot sistemine bir defa kayıt olmaları yeterlidir. Kullanımı sonlandırdıktan sonra tekrar erişim sağlamaları durumunda aşağıdaki ekran kullanıcıları karşılar.

BTRMon Hotspot Çözümü

İkinci kullanım şekli ise otel veya kullanıcı tanılama ihtiyacı bulunan kurumlar için geliştirilmiştir. Bu kullanım sayesinde kullanıcı oluşturma imkanı bulunmaktadır. Kullacılar tanımlanan kullanıcı adı ve kendilerine iletilen doğrulama kodunu içeren SMS ile internet erişimi sağlayabilirler.

Raporlama Nasıl Yapılır?

Kurum veya işletmenizden sağlanan internet bağlantı kayıtları düzenli olarak yasaya uygun bir şekilde 1 yıl boyunca tarafımızca güvenli bir şekilde tutulmaktadır.

Buna ek olarak ilgili güne ait kayıtlar kurum tarafından belirlenen e-posta adreslerine günlük olarak iletilmektedir.

Tarafımızca yollanan kayıtlar düzenlenmiş şekilde iletilmektedir.

Diğer Çözümlerden Farkı Nedir?

Bir bilgi güvenliği yönetim, denetim ve operasyon firması olarak kullanıcılarınızın mahremiyeti ile ilgili daha yüksek güvence sağlarız. Yine bu nedenle yasal yükümlülükleri ve sizin güvenlik ihtiyaçlarınızı daha iyi anlayarak etkili çözümler sunar ve geliştiririz.

Kullanıcı tanılama ve log toplama sunucularımız gerekli güvenlik ayarları sıkılaştırılarak üretim ortamına alınmıştır. Ayrıca bu sunucular periyodik olarak güvenlik denetimine tabi tutulur. Kullanımınıza sunulan erişim noktası cihazlarının güvenlik konfigürasyonu yapılarak kurulumları gerçekleştirilir.

Ticari amaçla toplu kullanım sağlayıcı değilseniz sabit IP adresi almanız ve bu hizmet için internet hizmet sağlayıcınıza ek ücret ödemeniz gerekmez. Ayrıca kullanılan erişim noktasını herhangi bir hatta bağlayabilirsiniz. Cihazın bağlı olduğu hattan yapılan erişimler kayıt altına alınır.

Günlük olarak kullanıcı kodu bazında yapılan erişimler size raporlanır. Benzer hizmetlerde logların ayrıştırılması ve incelenmesi suretiyle yapılan erişimlerin raporlanması sağlanmamaktadır.

BTRMon Hotspot çözümü için detaylı bilgiye sitemizi ziyaret ederek erişebilirsiniz.

Web Adresi: www.btrisk.com
Telefon: +902123450808
Fax: +902123450809